Home Gezondheid Hoe je essentiële oliën het beste kunt gebruiken

Hoe je essentiële oliën het beste kunt gebruiken

door Zweetikveel Redactie
0 comment

Essentiële oliën krijgen veel aandacht, omdat ze zouden helpen bij diverse gezondheidskwalen: van hoofdpijn tot slaapproblemen tot keelpijn. Maar werken deze geconcentreerde, plantaardige oliën dan ook echt?

Essentiële oliën kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn, zolang je ze op een veilige manier gebruikt. Wil je zelf een keer essentiële oliën gaan proberen? Lees in dit artikel welke aandoeningen je kunt behandelen en hoe je essentiële oliën van goede kwaliteit kunt vinden.

Wat zijn essentiële oliën

Essentiële oliën zijn in feite plantenextracten. Ze worden gemaakt door verschillende delen van een plant te stomen en te persen om de verbinding die de geur produceren op te vangen. Er kan meerdere kilo’s van een plant nodig zijn om één flesje essentiële olie te produceren. Voorbeelden van manieren om essentiële oliën te gebruiken zijn via aromatherapie of opname via de huid.

Wat is Aromatherapie

Aromatherapie is de praktijk van het gebruik van essentiële oliën voor therapeutisch voordeel. Aromatherapie wordt al eeuwenlang gebruikt. Bij inademing reizen de geurmoleculen in essentiële oliën van de reukzenuwen, rechtstreeks naar de hersenen. Ze hebben vooral invloed op de amygdala, het emotionele centrum van de hersenen.

Opname via de huid

Essentiële oliën kunnen door de huid opgenomen worden, door enkele druppels in te masseren in de huid. Ook het toevoegen van een essentiële olie aan het badwater, zorgt ervoor dat de olie via de huid opgenomen wordt.

Hoe gebruik je essentiële olie

De kwaliteit van essentiële olie varieert zeer sterk. De olie varieert van pure essentiële olie tot olie die sterk verdund is met andere ingrediënten. Voor de vervaardiging van essentiële oliën bestaat geen regelgeving, het kan dus zijn dat niet alle ingrediënten op het etiket vermeld staan. Daarom mogen essentiële oliën nooit zomaar worden ingenomen.

Een veelgebruikte methode voor het verspreiden van de geur van essentiële oliën is het gebruik van een diffuser. Dit is een klein huishoudelijk apparaat die geurdamp creëert. Deze verstuiving kan, wanneer je deze thuis gebruikt, op elk persoon in je huishouden een ander effect hebben. Pepermunt wordt bijvoorbeeld vaak aangeraden bij hoofdpijn, maar gebruik je dit in de buurt van een kind jonger dan drie jaar, dan kan dit kind er onrustig van worden. Ook mensen met een snelle hartslag kunnen nadelig reageren op pepermunt.

De veiligste manier om essentiële oliën te gebruiken

Het gebruik van essentiële oliën kan op verschillende manieren en met behulp van verschillende producten en hulpmiddelen:

Accessoires voor aromatherapie

Hieronder vallen halskettingen, armbanden, sleutelhangers gemaakt met absorberende materialen waarop je de olie aan kan brengen en waar je de hele dag door aan kunt ruiken.

Lichaamsolie

Dit is vaak een mengsel van essentiële oliën met een draagolie zoals olijf- jojoba- of kokosolie. Deze olie kan in de huid worden gemasseerd.

Aromasticks

Deze sticks zijn draagbare plastic stokjes met een absorberende lont die de olie opneemt.

Allergische reacties op essentiële oliën

Een klein aantal mensen kan irritatie of een allergische reactie krijgen van bepaalde essentiële oliën. Om een allergische reactie zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om nooit een onverdunde olie te gebruiken. Pure essentiële oliën zijn zeer krachtig en moeten daarom altijd verdunt worden met een draagolie, hiermee kun je voorkomen dat je irritatie of een allergische reactie opwekt. Krijg je toch rode, jeukende huiduitslag, dan kan dit een reactie van de olie zijn, raadpleeg dan altijd een arts of andere specialist.

Starten met het gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën kunnen je stemming opbeuren en je een goed gevoel geven bij slechts een vleugje van de geur. Bij sommige mensen kunnen zelfs de symptomen van verschillende aandoeningen verminderen. Wil je meer informatie over het gebruik van essentiële oliën, dan kun je een arts of een daarin gespecialiseerde therapeut raadplegen voor meer informatie.

 

Lees ook:

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.