Home Gezondheid Koken met lijnzaadolie

Koken met lijnzaadolie

door info@contentmusketeers.io
0 comment

Lijnzaad kan op verschillende manieren verwerkt worden en is in verschillende vormen beschikbaar. Lijnzaad is te verkrijgen als hele zaden, gebroken lijnzaad, gemalen lijnzaad, lijnzaad capsules en lijnzaadolie. Lijnzaad kent vele voordelen voor de gezondheid en is een goede toevoeging aan bepaalde gerechten. Je kunt dan ook heel goed koken met lijnzaadolie. Hoe? Lees verder.

Lijnzaadolie: wat is het?

Lijnzaadolie wordt gewonnen uit de gedroogde zaden van de vlasplant. Op de flessen olie kan de term ‘virgin’ staan. Dit houdt in dat de olie uitsluitend op mechanische wijze werd gewonnen, zonder gebruik van chemische oplosmiddelen. Geraffineerde lijnzaadolie is hiervan het tegenovergestelde.

De voedingsstoffen in lijnzaadolie

De lijnzaadolie zit vol met voedingsstoffen zoals kalium en omega-6 en omega-3 vetzuren. Deze laatste verbetert de gezondheid van het hart, vermindert ontstekingen en verlaagt het risico van bepaalde soorten kanker. Ander voordelen van lijnzaadolie zijn verlaging van het cholesterolgehalte, verbetering van de spijsvertering en vermindering van acne en de ernst van puistjes.

Ook bevat lijnzaad veel vezels, eiwitten en een groot aantal antioxidanten. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen zijn agressieve stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de kans op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten toeneemt.

Lijnzaad bevat per 100 gram:

  • 20 gram eiwit
  • 33 gram vezels
  • 486 kilocalorieën
  • 13,5 gram koolhydraten
  • 700 mg kalium
  • 250 mg calcium
  • 180 mg magnesium

Lijnzaadolie toevoegen aan je gerechten

Door lijnzaadolie toe te voegen aan gerechten en maaltijden, voorzie je deze van meer voedingsvezels. Dagelijks heb je zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig, maar dit lukt bij veel mensen niet altijd. Door groente, fruit en volkoren producten te eten, verhoog je de inname van voedingsvezels. Ook het toevoegen van lijnzaadolie aan je voeding, verhoogt de dagelijkse inname van voedingsvezels en brengt deze op het benodigde niveau.

Lijnzaadolie is tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten of gezondheidswinkels.

Lijnzaadolie mag niet verhit worden

De olie is goudgeel van kleur en heeft een lager rookpunt dan andere vetten. Hierdoor kan het niet gebruikt worden voor koken of braden op een hoog vuur. Niet alleen verliest de olie de knapperige, nootachtige smaak wanneer het op hoge temperatuur wordt gekookt, het kan ook verbranden en bitter en minder lekker worden. Ook komen er schadelijke stoffen vrij wanneer je lijnzaadolie verhit tot hoge temperaturen. Koken op hoge temperaturen kan daarom beter gedaan worden met zonnebloemolie.

Lijnzaadolie toevoegen aan je gerechten

Lijnzaadolie kan op een laag vuurtje gekookt worden en ook toegevoegd worden aan saladedressings of sauzen. Leuk om te weten, gietijzeren pannen en braadpannen worden ook op smaak gebracht met lijnzaadolie. Dit is een ideale verwerking omdat lijnzaadolie tot de groep ‘drogende’ oliën behoort en hierdoor een beschermende barrière vormt op harde oppervlakten.

Lijnzaadolie is dus niet ideaal om aan een roerbakgerecht toe te voegen. Maar het kan goed gebruikt worden bij het maken van zoete toppings voor desserts of het op smaak maken van koude gerechten.

Stimulering darmwerking

Begin jij de dag met lijnzaad, dan gaan je darmen direct aan het werk. Lijnzaad stimuleert een goede darmwerking en zorgt voor reiniging van je darmen. Ook je stoelgang wordt bevorderd. Lijnzaad toevoegen aan je ontbijt zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt je dus bij de juiste start van de dag.

Het bewaren van de lijnzaadolie

Lijnzaadolie is gevoelig voor oxidatie. Wanneer de fles geopend is, kan je deze maximaal 3 weken bewaren. Bewaar de lijnzaadolie in een goed afgesloten fles in de koelkast. Wanneer je een open fles lijnzaadolie gaat gebruiken, kun je voor gebruik even aan de olie ruiken. Begint de olie naar vis te ruiken, kan de olie niet meer gebruikt worden.

Lees ook

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.