Home Gezondheid Wanneer heb je krukken nodig

Wanneer heb je krukken nodig

door info@contentmusketeers.io
0 comment

De meeste mensen weten wel wat krukken zijn en waarvoor je ze gebruikt. Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens iemand voorbij zien komen met een been in het gips en krukken. Bij dergelijke blessures lijkt het logisch om krukken te gebruiken ter ondersteuning. Maar niet alle letsels hebben het nodig dat er krukken worden gebruikt.

Het gebruik van krukken hangt af van de persoon, het soort letsel en de bewegingen die gemaakt worden. Daarnaast hangt de keuze van een kruk grotendeels af van het vermogen om met een bepaald letsel te kunnen lopen of zitten.

Bij welke letsels gebruik je krukken

Voor verschillende soorten letsels, zijn verschillende soorten krukken beschikbaar. Het gebruik van de juiste krukken kan de genezing bevorderen. Gebruik je de verkeerde krukken dan loop je het risico op erger letsel.

Achillespees scheur

Pezen zijn het verbindingsvezelweefsel dat zorgt voor een sterke verbinding tussen een bot en een spier. De achillespees is de pees die het hielbeen met de kuitspier verbindt. Een scheur in de achillespees komt voor bij sporten als tennis, volleybal of basketbal.

Door het gebruik van krukken, voorkom je niet dat je je gewicht op je geblesseerde been plaatst. Je loopt dus het risico dat je je been niet ontlast. De pees moet rust krijgen om te genezen. Wanneer je een dergelijke blessure hebt en je wilt krukken gebruiken om jezelf te verplaatsen, verzeker je jezelf er dan van dat je geen enkele druk uitoefent op het geblesseerde been.

Gebroken enkel

Een gebroken enkel omvat breuken van de botten die zich rond de enkel bevinden, zoals bijvoorbeeld het scheenbeen, kuitbeen en sprongbeen. Bij dit type blessures worden vaak krukken gebruikt. Met een goed afgestelde kruk, kan de enkel iets boven de grond gehouden worden zodat deze niet belast wordt.

Stressfractuur

Herhaalde kracht op de beenderstructuur kan een stressfractuur veroorzaken. Deze blessure is lastig vast te stellen omdat de symptomen van de fractuur ook kan wijzen naar andere soorten blessures. Een kruk kan het gewicht verplaatsen van het onderlichaam naar het bovenlichaam, waardoor spanning weggenomen wordt en lopen comfortabeler kan zijn.

Spierverrekkingen

Spierverrekkingen kunnen spierscheuren of beschadigde pezen zijn. Deze verrekkingen kunnen worden veroorzaakt door plotseling zwaar tillen of trekken tijdens normale dagelijkse bezigheden of tijdens het sporten. Een goede warming-up voor het sporten, kan dit voorkomen. Het gebruik van krukken bij een blessure als deze, kan de druk van de spieren weghalen totdat deze volledig genezen is.

Voorste kruisband letsel

De kruisband verbindt het kniegewricht tussen het onderbeen en het bovenbeen. Bij dit letsel zwelt de knie en wordt er een ondragelijke pijn gevoeld. Vaak worden er krukken voorgeschreven bij dit letsel.

Tibia fractuur

Het scheenbeen staat technisch bekend als de tibia, dit is het bot tussen het dijbeen en de enkel. Dit bot kan op verschillende manieren gebroken worden. Een breuk zal de patiënt immobiliseren, een kruk kan dan helpen om toch voort te bewegen.

Verstuikte enkel

Wanneer de gewrichtsbanden van een enkel overbelast zijn, meer uitgerekt dan hun bereik, dan kan dit ongemak met zich meebrengen. Deze overbelasting geneest door rust en het verminderen van druk op de enkel. Dit kan bereikt worden door krukken te gebruiken.

Voetfracturen

Voetfracturen zijn gebroken botten in je been of voet, die genezen door de botten in de oorspronkelijke stand te houden met gips of verband. Krukken kunnen in het geval van dergelijk letsel, ondersteuning bieden bij het lopen.

Kunnen dokters krukken voorschrijven?

Voordat een arts krukken voorschrijft, houdt hij rekening met een aantal criteria. Een criteria is de intensiteit van het letsel. Wanneer het bewegen met letsel meer schade veroorzaakt, dan kan een arts adviseren om volledige rust te nemen en niet met krukken te lopen. Ook bekijkt een arts of de patiënt het eigen gewicht kan dragen met krukken en of krukken het juiste type loophulpmiddel zijn.

Lees ook:

 

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.